Нехай працює осел

Нехай працює осел

У давнину, для перемелювання зерна на борошно, люди використовували тварин, зазвичай - ослів. Осла прив'язували до одного з жорен та поганяли вперед, перемелюючи таким чином пшеницю. Але осел, як відомо, вперта тварина.Розуміючи, що належить одноманітна і нескінченна робота ходіння по колу, осел починав упирається і не рухався з місця. І тоді люди йшли на хитрість. Ослу зав'язували очі, щоб не бачив, куди йде, а перед носом тримали пучок конюшини, заманюючи зробити крок. І цей простий трюк працював. Осел кидався на запах їжі, не розуміючи, що відбувається, але виконуючи потрібну людині роботу.

Людська природа чимось нагадує поведінку осла. Мало хто з людей любить і готовий робити нудну і одноманітну роботу, при цьому виявляючи сталість. А якщо така робота низько оплачується або не оплачується зовсім, то стає дуже важко знайти сили і мотивацію на її виконання.Тим не менш, у звичайному житті, людям постійно доводиться долати свою лінь і безсилля, виконуючи ті чи інші дії.

Все вищесказане відноситься і до роботи з нашими бажаннями. Оскільки вся наша реальність, всі наші відчуття, хороші і погані, залежать від ступеня розвитку наших бажань.Важливість такого розвитку першорядна в житті людини. Розвиваючи в правильному напрямку свої бажання, людина піднімається на нові рівні пізнання. Цей підйом може відбуватися до тих пір, поки людині не відкриється зовсім інша реальність - досконала, вічна і нескінченна.Але робота з бажаннями часом бачиться нам нудною та одноманітною. Іноді здається, що бігаєш по колу замість руху вперед і незрозуміло, яка нагорода чекає в кінці. Все це нагадує процес перемелювання зерна.

Людина, яка стала на шлях духовного розвитку, тобторозвитку своїх бажань, повинен бути готовий до нудного й одноманітної роботи. Але якщо розумом він ще може погодитися з цим, то серцю, як мовиться, не накажеш.Як надходити того, хто знаходиться на рівні тваринних бажань (їжа, секс, гроші, жага влади), хоче піднятися на рівень людини, але при цьому розуміє, що сама думка піклуватися про когось крім себе викликає лише стійку відразу?

У цьому випадку потрібно використовувати "осла", тобто наш егоїзм.Нехай він попрацює замість нас! Але при цьому ми, подібно нашим предкам, повинні його обдурити, бо інакше він працювати не буде. Уявімо собі, що ми знаходимося окремо, як би в стороні від нашої егоїстичної природи.Ми повинні приховати від неї "Смуток" духовної роботи, залучаючи яким-небудь винагородою, - наприклад, набуттям знань і досвіду або можливістю заслужити шану і повагу серед інших.Відчувши нагороду, наш "осів" погодиться йти вперед, сам не відаючи того, що вже обертає жорна, перемелюють зерна майбутньої їжі для Людини.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад