Робота чи сім'я: дилема кар'єриста

Робота чи сім'я: дилема кар'єриста

Сім'я і робота - дві сфери нашого життя, важливість яких дуже важко переоцінити. І в той же час багато працюючі люди змушені постійно балансувати на тонкій грані, що об'єднує ці дві сфери.

Наближається підписання «угоди року». Іноземні партнери запропонували дуже вигідний проект. А керівництво, нарешті, оцінивши по заслугах ваші зусилля, призначило вас його керівником. І почалося ... нескінченні відрядження, підготовка сотні документів, залагодження дрібних деталей і проблем. І ось на наступний тижні наступить день Х. Потрібно ще раз перевірити ще раз, щоб все було ідеально, адже від цього залежить ваша кар'єра. Напевно, доведеться затриматися ще на кілька годин на роботі, та й на вихідних потрудитися. Звичайно, ваша друга половина буде знову незадоволена - ви ж обіцяли укласти дітей спати, а в суботу зводити їх у кіно. Але що поробиш - це ж все для них, рідних та коханих. Доведеться трошки потерпіти ...

Думаю, що дана ситуація не з чуток знайома багатьом. І все б добре, але за підписанням одного договору слід підписання іншого, робота забирає все більше сил і часу, а рідні починають все сильніше злитися й ображатися. І здається, що вихід з даної ситуації знайти не так вже й просто. Але, тим не менш, він є.

Найефективніший шлях в даній ситуації - шлях компромісів, поступок і спільного пошуку рішення. Відверто поговоріть зі своєю родиною: поясніть, що все, що ви робите - для їх благополуччя. Постарайтеся показати позитивні сторони в ситуації, що склалася, наприклад, поліпшення фінансового становища, яке дозволить зробити подорож або здійснити давню мрію.

Разом з родиною подумайте, що може пом'якшити обставини і допоможе примирити близьких з роботою. Наприклад, виділіть один день у тижні, повністю присвячений родині. Нехай це буде якийсь з вихідних. У цей день спілкуйтеся на абстрактні від роботи теми, разом ходите в кіно, на виставки, пікніки. І навіть якщо ви намагаєтеся справно приділяти час своїй сім'ї, не пропускайте нагоди зробити приємний сюрприз близьким: влаштуйте позаплановий, а від того-несподіваний і дуже приємний, відпустку, пікнік на природі або просто вечір у сімейному колі.

І пам'ятайте, що навряд чи варто віддавати роботі абсолютну першість у ваших інтересах. Зрозуміло, можна погнатися за грошима і успіхом, але чи варті вони втрати сім'ї. Врешті-решт, знайти нову роботу набагато простіше, ніж нову сім'ю.


Видання "Робота + Кар'єра"

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад