Як перемогти страх

Як перемогти страх

Звільнення, працевлаштування, випробувальний термін - це завжди стрес. Одні справляються з ним легко, інших же страхи перед необхідністю проходити співбесіду, заповнювати анкети і відповідати на запитання тестів змушують відмовитися від спроб змінити свою долю. Як же вгамувати мандраж і гідно витримати випробування?

Психолог-консультант Катерина Лук'янова розбирає найпоширеніші проблеми шукачів.

Оксана Веретенникова: Боюся, що для нової роботи в мене недостатньо навичок і знань. Досвіду теж замало, мені дадуть відповідальне завдання, а я його провалю, і мене звільнять ...

Професіонали зазвичай самі можуть визначити свій особистий рівень компетентності. Складніше це зробити починаючим фахівцям без великого досвіду роботи. Якщо є невпевненість у собі - її допоможе подолати ретельна підготовка. Зберіть максимум інформації про ту компанію, куди ви хочете влаштуватися, складіть думку про рівень підготовки працюючих там спеціалістів. Вивчіть вимоги роботодавця по вакансії. Задайте собі питання: "Що я повинен знати і вміти, щоб зайняти вакантну посаду в цій організації?" І постарайтеся на нього відповісти. Як бути, якщо для роботи потрібні знання, яких у претендента немає в належному обсязі? Чи означає це, що обрана вакансія для вас закрита? Зовсім ні. Якщо ви зумієте переконати роботодавця в тому, що ви навчаються і здатні швидко здобувати необхідну інформацію з добре відомих вам джерел, то, цілком можливо, вас візьмуть на роботу і навчать всьому необхідному. До речі, заздалегідь можна обумовити з роботодавцем, що успішна атестація стане умовою проходження випробувального терміну.

Максим Звенигородці: Як подолати страх телефонних переговорів? Боюся, що не зможу все передбачити, забуду запитати про щось важливе. Та й взагалі не хочеться здатися мимрою.

Людині, активно шукає роботу, необхідно постійно бути готовим до ведення конструктивного телефонного діалогу. Корисно, починаючи пошук вакансії, скласти для себе короткий план телефонного інтерв'ю, що включає список питань, які необхідно задати. Покладіть цей план поруч з апаратом, приготуйте ручку і чистий папір. Задавайте питання за списком і робіть позначки, але при цьому зберігайте впевнений і діловий тон спілкування, щоб роботодавець не запідозрив, що ви "читаєте з папірця". Чим більше інформації про компанії ви зможете отримати до співбесіди з роботодавцем, тим простіше буде до нього підготуватися. Часто людина, не з'ясували за телефоном все необхідне, потрапляє в халепу на особистому інтерв'ю. А все тому, що посоромився про щось заздалегідь запитати чи не встиг зорієнтуватися в ситуації. Чітка організація телефонної розмови допоможе вам уникнути цих прикрих помилок.

Валентин МОЛЧАНОВ: Не впевнений, що зможу пройти співбесіду ... Мені ніколи раніше не доводилося цього робити.

Вирушаючи на інтерв'ю, ми не знаємо наперед, з чим доведеться зіткнутися. Чи чекає нас доброзичливий менеджер з персоналу, готовий просто поговорити по душах і прийняти рішення, грунтуючись на особистій інтуїції? Або нам приготували випробування у вигляді професійного тестування, в тому числі і на IQ? А ми так давно не вирішували інтелектуальних задачок ... У будь-якому випадку, при співбесіді важливо продемонструвати: - готовність відповідати на професійні питання; - впевненість і доброзичливість у спілкуванні; - відповідність вашого зовнішнього вигляду діловому настрою. Чи варто готуватися заздалегідь? Обов'язково. Особливо, якщо ви відчуваєте хвилювання перед цим відповідальним заходом. Щоб відчувати себе спокійніше, можна попередньо потренуватися. Почитайте статті про типові питаннях роботодавців, про те, як краще на них відповідати. Попросіть когось із друзів або родичів провести з вами тренувальне інтерв'ю. Нехай навіть вона пройде в жартівливо-невимушеній обстановці, все одно, в реальній ситуації, ви будете почувати себе набагато впевненіше. Після співбесіди часто залишається невизначеність: чи чекати дзвінка з пропозицією працевлаштування або проявити ініціативу і подзвонити самому? Загальне правило таке - почекайте 3 дні і зателефонуйте, якщо, звичайно, ви зацікавлені в цій вакансії. Ще краще відразу після закінчення співбесіди впоратися у менеджера, коли вам можна зателефонувати, щоб дізнатися результат.

Анастасія ВАНІНА: Жахливо боюся тестування. Напевно від хвилювання сморожу якусь дурницю!

Обов'язково уточніть у роботодавця, яке саме тестування вам належить. Якщо мова йде про психологічний або інтелектуальному тестуванні - у вас завжди є шанс заздалегідь потренуватися. Багато тестові методики, активно використовуються при відборі персоналу, є в інтернеті. Самостійне їх проходження дасть можливість "набити руку" і познайомитися ближче з процедурою проведення комп'ютерного тесту. Щоб підготуватися більш серйозно, зверніться за консультацією в психологічний центр. Попросіть фахівця скласти ваш індивідуальний психологічний портрет на основі результатів тестування. Надалі це стане в нагоді вам при написанні резюме, якщо ви будете вказувати в ньому якості свого характеру. Вам також легше буде розповісти про себе, відповісти на традиційне запитання кадровиків про ваших сильних і слабких сторонах. Якщо ж вам доведеться виконувати професійні тести, то до такої перевірки бажано готуватися, як до іспиту у ВНЗ, перечитуючи спеціальну літературу.

Станіслав КОБЗОВ: Побоююся, що мене обдурять із зарплатою. Кажуть, таке часто буває: поки не взяли на роботу - обіцяють гори золоті, а потім свого не допросишся.

Дійсно, сьогодні великий відсоток роботодавців виплачують працівникам своїх компаній "сіру" зарплату. Як не стати жертвою "жадібного" керівника, який на словах обіцяє гідний заробіток, а на ділі - знаходить спосіб не виконувати своїх зобов'язань? Варіантів у здобувача тільки два. Перший - повірити керівнику на слово (а для цього повинні бути вагомі підстави, наприклад, роботодавець - добре відомий вам людина з бездоганною репутацією). Другий - наполягати на підписанні письмової угоди, із зазначенням у ньому обіцяної суми та можливих умов її невиплати. Якщо є серйозні сумніви в тому, що договір не утискає ваших інтересів, перед його підписанням необхідно взяти "тайм-аут" на 2-3 дні, попросивши на руки копію документа. За цей час у вас буде можливість порадитися зі знайомими чи показати текст угоди юристу.
Джерело: РВД медіа

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад