Основні мотиви у виборі професійного шляху

Основні мотиви у виборі професійного шляху

Мотиви, що спонукають нас обрати ту або іншу професію, поділяються на зовнішні та внутрішні. Зовнішні причини пов'язані з впливом навколишнього середовища: думкою батьків, друзів, однолітків, бажанням досягти зовнішнього успіху або страхом . За внутрішні причини відповідаєш ти сам – їх визначають твої здібності, схильності, звички і характер.

Сьогодні лідер списку мотивів - престиж професії. Мотив непоганий, проте має суттєві негативні наслідки. Адже й нині у фаворі різного роду економічні і юридичні спеціальності. Проте вже зараз на ринку праці - надлишок бухгалтерів, юристів і економістів. Висновок простий: при виборі професії її престиж не повинен бути першочерговим мотивом. Про нього потрібно пам'ятати, покладатися тільки на нього – недалекоглядно.

Почесне друге місце при виборі професії посідає високий заробіток: ким би не працювати, аби добре заробляти. Та навряд чи такий мотив як високий заробіток заслуговує на те, щоб при виборі професії спиратися лише на нього. Чому? В нормі зростання заробітної плати безпосередньо залежить від підвищення кваліфікації. Професії ж, де планка заробітної плати піднята спочатку високо, як правило, зростання кваліфікації не передбачають. Років через п'ять доходи офіціантки і банківського службовця-початківця порівняються, мине ще декілька років – і прибуток банківського службовця залишить заробіток офіціантки далеко позаду.

Інтерес до змісту самої професії, тобто внутрішня причина її вибору, на жаль, лише на третьому місці рейтингу мотивів. Насправді даний мотив – найважливіший в обранні професійного шляху. Адже той, для кого робота – улюблена справа і працює продуктивніше, і постійно самовдосконалюється. І як наслідок – просувається по службі і має шанобливе ставлення з боку колег. Так, до фанатизму захоплений програмуванням хлопець стає, винахідником власної мови програмування і власником підприємства з розробки програмного забезпечення.

Умови праці теж мають важливу роль у виборі тієї або іншої професії. Втім, змінивши місце роботи, інколи можна істотно змінити і умови праці, - деякі професії це дозволяють. Наприклад, геолог в польових дослідженнях (намети, постійні відрядження) і геолог на посаді інженера-геолога на нафтовидобувному підприємстві (місто, офіс, жодних відряджень) – випускники одного і того ж геологічного факультету.

Ще один мотив вибору професії – доступність навчання. Одна справа – здобувати вищу освіту в рідному місті, де живеш, інше – їхати за сотні кілометрів. А якщо живеш в маленькому містечку, де з усіх учбових закладів – одне ПТУ? Слід пам’ятати, що, вибираючи в якості основного критерію доступність навчання, ти істотно обмежуєш список професій. Якщо ж говорити про доступність навчання в тих випадках, коли на безкоштовне навчання до вишу вступити не вдалося, то велике значення має розмір оплати за навчання. Звичайно, і тут можна знайти вихід: узяти кредит в банку, підробляти вечорами, піти на заочне відділення, де плата нижча, - проте все-таки отримати бажану спеціальність.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад