Для творчої роботи два "нарциси" краще, ніж один

Для творчої роботи два "нарциси" краще, ніж один

Виняткову самозакоханість, - а саме в цьому полягає нарцисизм, - складно назвати гарною рисою: працювати з такими людьми складно та неприємно. Однак, як показали нещодавні дослідження, «нарциси» можуть збільшити творчий потенціал команди, тільки їх повинне бути як мінімум двоє.

Здібність до творчості

Деякі експерти вважають, що існує зв'язок між нарцисизмом і здібністю до творчості, а саме що самозакоханість і впевненість у собі служать ґрунтом для розквіту оригінальності. Однак Джек Гонкало з Корнельського університету нещодавно опублікував результати трьох експериментів, які доводять, що самі по собі «нарциси» не відрізняються особливими творчими здібностями (хоча в них може бути інша думка).

Дослідження заперечує ідею, що «нарциси» самі по собі є більш творчими натурами. Однак як щодо роботи в групах? У підсумковому експерименті взяли участь 292 особи. Спочатку вчені оцінили рівень їхньої самозакоханості, а потім розбили на 73 групи по чотири людини в кожній. Кожна група повинна була запропонувати способи поліпшення роботи реальної компанії. Результати показали, що групи, де були як мінімум два «нарциси», були схильні перевершувати ті, де «нарцисів» було менше. Причини цього Гонкало і його колеги бачать у тому, що присутність двох «нарцисів» створює здорову атмосферу конкуренції, допомагаючи генерувати ідеї. Але коли «нарцисів» занадто багато, зайва конкуренція тільки псує всю справу.

«Нарциси» можуть бути використані в якості каталізатора, - зауважують дослідники. - Результати дають можливість припустити, що для використання «нарцисів» у нашому середовищі, ми повинні співробітничати з ними та заохочувати їх співробітничати один з одним. У цьому випадку робота в групах може перетворитися на коштовне джерело творчої напруги».

Джерело: BPS

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад