Як розрахувати єдиний соціальний внесок?

Як розрахувати єдиний соціальний внесок?

З 1 січня 2011 року в Україні зміниться система оплати соціальних внесків у зв'язку з набранням чинності Законом України «Про збір і облік єдиного внеску із загальнообов'язкового державного соціального страхування». Новий закон об'єднає в Пенсійному фонді функції збору грошей по всім існуючим сьогодні видам соціального страхування, а також дозволить контролювати їхню виплату. Це скоротить витрати платників внесків і заощадить їхній час, що витрачається на процес здачі звітності.

Платниками ЄСВ будуть всі роботодавці, у тому числі й ті підприємцях, які перебувають на єдиному або фіксованому податку.

Розмір ЄСВ буде залежати від основного виду економічної діяльності роботодавців і визначається по класах професійного ризику виробництва. Загалом таких класів 67. За цією класифікацією й буде визначатися відсоток нарахувань на фонд оплати праці.

ЄСВ розраховується (для роботодавців) від суми нарахованої зарплати по видах виплат, що включають у себе основну та додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі й у натуральній формі.

Нарахування ЄСВ виконується в межах максимальної величини бази нарахувань єдиного внеску, що дорівнює п'ятнадцяти розмірам прожиткового мінімуму для працездатних громадян.

Підприємці, які працюють за спрощеною системою оподатковування (єдиний або фіксований податок) самостійно будуть визначати для себе та членів своїх родин, які беруть участь у сімейному бізнесі, розмір ЄСВ. При цьому внесок не повинен бути меншим за мінімальний страховий внесок за кожну людину на місяць, але й не більшим за максимальну щомісячну величину бази нарахування ЄСВ.

Підприємці (крім тих, хто працює за спрощеною системою оподатковування й осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, займаючись незалежною професійною діяльністю - науковою, літературною, артистичною, художньою, освітньою, викладацькою, а також медичною, юридичною, практикою, у тому числі адвокатською та нотаріальною, а також релігійною (місіонерською) - і одержують від цієї роботи прибуток) вносять ЄСВ у розмірі 34,7% суми доходу (прибутку), отриманого від діяльності, що підлягає оподатковуванню на доходи фізосіб. При цьому сума ЄСВ також не може бути меншою за розмір страхового внеску за місяць, у якому була отримана прибуток.

Загальний строк для виплати нарахованого за звітний період ЄСВ - не пізніше 20 числа місяця, що йде за звітним періодом. Для всіх роботодавців (крім фізосіб) таким періодом вважається місяць. Для фізосіб-роботодавців (у тому числі, і приватних підприємців) і фізосіб, які забезпечують себе самі роботою, передбачений базовий звітний період - календарний рік.

Пенсійний фонд звертає увагу на те, що оплачувати ЄСВ доведеться не однієї платіжкою, а відразу декількома – на розрахункові рахунки, що відкрилися в листопаді у районних Держказначействах.

Платник ЄСВ може звітувати до органів Пенсійного фонду України (ПФУ) у терміни, у порядку та за формою, встановленою ПФУ при узгодженні з відповідними фондами обов'язкового соцстрахування та з Держкомстатом. У більшості випадків терміни звітності залишаться нинішніми – не пізніше 20 числа місяця, що йде за звітним.

Співробітники ПФУ одержать право проводити перевірки підприємств, організацій і приватних підприємців, застосовувати фінансові санкції, притягати до відповідальності осіб, винних у порушенні закону. При цьому до нарахування пені, а також стягнення сум недоїмок і штрафів строк давнини застосовуватися не буде.

За матеріалами: http://delo.ua/.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад